بازاریابی دیجیتال (Digital Marketing) یکی از مهمترینها حوزهها در دنیای کاری امروز است که با کمک به کسب و کارها باعث می شود تا به نتایج مثبت و مطلوبی دست پیدا کنند. در واقع بازاریابی دیجیتال، به کسبوکارها این امکان را میدهد که با استفاده از ابزارها و روشهای بازاریابی دیجیتال بهترین و موثرترین راهها را برای جلب مشتریان، افزایش فروش و ایجاد ارتباط با مخاطبان اجرا کنند. بازاریابی دیجیتال به طور معمول کمپینهای بازاریابی آنلاین که روی رایانه، تلفن، تبلت یا سایر دستگاهها ظاهر میشوند را شامل میشود. این بازاریابی میتواند اشکال مختلفی داشته باشد، از جمله ویدئوهای آنلاین، تبلیغات نمایشی، بازاریابی موتور جستجو، تبلیغات پولی در شبکههای اجتماعی و پستهای رسانههای اجتماعی.
بازاریابی دیجیتال (Digital Marketing) چیست؟
بازاریابی دیجیتال که بازاریابی آنلاین نیز نامیده میشود، روشی برای ارتقاء برندها به منظور ارتباط با مشتریان بالقوه با استفاده از اینترنت و سایر اشکال ارتباطات دیجیتال است. این حوزه نه تنها شامل ایمیل، رسانههای اجتماعی و تبلیغات مبتنی بر وب می شود، بلکه پیامهای متنی و چند رسانه ای را نیز به عنوان کانال بازاریابی در بر میگیرد. به طور کلی، اگر یک کمپین بازاریابی شامل ارتباطات دیجیتال باشد، آن بازاریابی دیجیتال است.
بازاریابی دیجیتال در مقابل بازاریابی ورودی (Inbound Marketing)
بازاریابی دیجیتال و بازاریابی ورودی (Inbound Marketing) با هم اشتباه گرفته میشوند، زیرا هر دو از ابزارهای مشابهی مانند ایمیل و محتوای آنلاین استفاده می کنند. هر دوی آنها برای جلب توجه مشتریان بالقوه در طول سفر خرید و تبدیل آنها به مشتری وجود دارند. اما این دو رویکرد دیدگاههای متفاوتی نسبت به رابطه بین ابزار و هدف دارند.
بازاریابی دیجیتال بر روی چگونگی تبدیل مشتریان بالقوه توسط ابزارهای فردی یا کانالهای دیجیتال تمرکز میکند. استراتژی بازاریابی دیجیتال یک برند ممکن است از چندین پلتفرم استفاده کند یا تمام تلاش خود را روی یک پلتفرم متمرکز کند. به عنوان مثال، یک شرکت ممکن است به طور عمده برای پلتفرمهای رسانههای اجتماعی و کمپینهای بازاریابی ایمیلی محتوا ایجاد کند، در حالی که سایر مسیرهای بازاریابی دیجیتال را نادیده میگیرد.
از سوی دیگر، بازاریابی ورودی یک مفهوم کلی است. این مفهوم ابتدا هدف را در نظر میگیرد، سپس به ابزارهای موجود نگاه میکند تا تعیین کند کدام یک به طور موثر به مشتریان هدف می رسد و سپس در کدام مرحله از قیف فروش باید این اتفاق بیفتد. به عنوان مثال، فرض کنید میخواهید ترافیک وبسایت را برای ایجاد سرنخهای بیشتر افزایش دهید، در هنگام توسعه استراتژی بازاریابی محتوایی خود، میتوانید بر بهینه سازی موتور جستجو تمرکز کنید، که منجر به محتوای بهینه سازی شده بیشتر، از جمله وبلاگها، صفحات فرود و موارد دیگر میشود.
مهمترین نکتهای که باید در مورد بازاریابی دیجیتال و بازاریابی ورودی به خاطر داشته باشید این است که به عنوان یک متخصص بازاریابی، مجبور نیستید بین این دو مورد یکی را انتخاب کنید. در واقع، آنها در کنار هم بهتر کار میکنند. بازاریابی ورودی برای بازاریابی دیجیتال موثر، ساختار و هدف را فراهم میکند و اطمینان میدهد که هر کانال بازاریابی دیجیتال برای رسیدن به یک هدف کار میکند.
چرا بازاریابی دیجیتال مهم است؟
هر نوع بازاریابی دیجیتال میتواند به رونق کسب و کار شما کمک کند. با این حال، بازاریابی دیجیتال به دلیل سهولت دسترسی به کانالهای دیجیتال، اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است. در واقع، تنها در آوریل ۲۰۲۲، ۵ میلیارد کاربر اینترنت در سراسر جهان وجود داشت.
با استفاده از تاکتیکهای مختلف بازاریابی دیجیتال، از رسانههای اجتماعی گرفته تا پیامهای متنی، روشهای زیادی برای برقراری ارتباط با مخاطبان هدف خود وجود دارد. علاوه بر این، بازاریابی دیجیتال دارای هزینههای اولیه کمی است و آن را به یک تکنیک بازاریابی به صرفه برای کسبوکارهای کوچک تبدیل میکند.
بازاریابی دیجیتال B2B (کسبوکار به کسبوکار) در مقابل بازاریابی دیجیتال B2C (کسبوکار به مشتری)
استراتژی های بازاریابی دیجیتال برای شرکت های B2B( کسب و کار به کسب و کار) و همچنین B2C( کسب و کار به مصرف کننده) کاربرد دارند، اما بهترین روشها برای این دو نوع کسب و کار به طور قابل توجهی متفاوت است. در ادامه نگاهی دقیق تر به نحوه استفاده از بازاریابی دیجیتال در استراتژی های بازاریابی B2B و B2C خواهیم داشت.
- مراحل تصمیم گیری: فرآیند تصمیمگیری مشتریان B2B طولانیتر است، بنابراین قیف فروش آنها نیز طولانیتر است. برای این مشتریان، استراتژیهای مبتنی بر ایجاد روابط بهتر عمل میکنند، در حالی که مشتریان B2C بیشتر به پیشنهادات و پیامهای کوتاه مدت پاسخ میدهند.
- پیام رسانی: تراکنشهای B2B معمولاً بر اساس منطق و شواهد استوار هستند، که همان چیزی است که متخصصان بازاریابی دیجیتال B2B ارائه میدهند. محتوای B2C بیشتر احساسی است و بر این تمرکز دارد که مشتری از خرید خود احساس خوبی داشته باشد.
- تصمیم گیری: تصمیمات B2B اغلب به نظر بیش از یک نفر نیاز دارد. بهترین موارد بازاریابی برای هدایت این تصمیمات، مواردی هستند که قابلیت اشتراکگذاری و دانلود داشته باشند. از سوی دیگر، مشتریان B2C روابط تک به تک با یک برند را ترجیح میدهند.
در نهایت، استراتژی بازاریابی دیجیتال شما، صرف نظر از اینکه B2B یا B2C هستید، همیشه باید بر اساس مشتریان خاص شما تنظیم شود.
انواع بازاریابی دیجیتال
کانالهای بازاریابی دیجیتال از دهه 1990 تاکنون تکامل یافتهاند و همچنان در حال پیشرفت هستند. در اینجا به هشت مورد از رایجترین کانالهای مورد استفاده امروز اشاره میکنیم:
- بازاریابی وبسایت
- بازاریابی محتوا
- بازاریابی شبکههای اجتماعی
- بازاریابی وابسته (Affiliate marketing)
- بازاریابی ویدیویی
- بازاریابی از طریق پیامک
- اینفلوئنسر مارکتینگ (بازاریابی تاثیر گذار)
بازاریابی دیجیتال، موتور رشد است(سخن آخر)
بازاریابی دیجیتال باید یکی از اصلیترین تمرکزهای هر استراتژی کلی بازاریابی تقریباً برای هر کسب و کاری باشد، یعنی هر چه بیشتر از امکانات بازاریابی دیجیتال استقبال کنید، بیشتر به پتانسل رشد شرکتتان پی میبرید. با بازاریابی دیجیتال موتور رشد شرکتتان با سرعت بیشتری فعالیت میکند.